Jouluna Suomi saunoo

Mitä kaikkea jouluun kuuluukaan; piparin tuoksua, lahjapapereiden rapinaa, ilosointuja sekä yhteiseloa?  Kun pohtii joulunviettoa ja sen tunnelmaan vaikuttavia tekijöitä, tulee ensimmäisten joukossa mieleen jouluateria sekä -sauna. Joulusauna kuuluu monen suomalaisen jouluperinteisiin, muun muassa perheen ja hyvän ruuan lisäksi. Vaikka joulusauna kuuluu oleellisena osana monen jouluun, ei se välttämättä ole jouluviettomme merkittävin asia, vaan osatekijänä tunnelmaa.

joulusauna

Kun taas mennään ajassa taaksepäin, oli joulusauna talonpoikain esi-isillemme joulunvieton tärkeimpiä tapahtumia.  Aattosaunaan valmistauduttiin huolellisesti ja saunan lämmitys aloitettiin ajoissa, jotta kaikki ehtisivät saunoa valoisan aikaan, sillä auringon laskettua saunomaan ryhtyi talon entinen eli näkymätön väki. Sauna oli ennen vanhaan pyhä paikka, jossa synnytettiin ja kuoltiin. Jeesuksen syntymäjuhla teki joulusaunasta entistäkin pyhemmän paikan, joten saunassa puhuminen ei ollut suotavaa koska tunnelma oli harras ja juhlallinen.  Joulusaunan hiljaisuuteen oli olemassa vielä yksi syy: hiljaisuuden uskottiin vaikuttavan siihen, että seuraavan kesän itikat ja sääsket eivät kiusaisi.

Tuo vanha tapa, joulusauna, on säilynyt erityisen elävänä Suomessa ja nykyisinkin reippaasti yli puolet suomalaisista saunoo jouluaattona. Joulusauna tuo tuon talonpoikaisen joulun piirteitä myös nykyjouluumme, niin kaupungeissa kuin maalla.

Ei kun löylyä ja hankeen! Hyvää Joulua kaikille toivotellen Tervalepän saunatiimi!

Tähän kirjoitukseen ideoita ja ajatuksia ovat antaneet seuraavat internetsivut: http://www.yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/hamalainen_joulusauna_17122.html#media=17124, http://suomalainenjoulu.fi/joulun-perinteet/historiaa/joulusauna, http://www.avoinmuseo.fi/joulu/artikkeli_joulusauna_ja_jouluateria.php, http://fi.wikipedia.org/wiki/Joulusauna ja http://www.tunturisusi.com/joulu/joulusauna.htm