Kolme saunamateriaalia esittelyssä – tervaleppä, haapa ja lämpöhaapa

Ennen paljon käytettyjen saunamateriaalien kuusen ja abachin tilalle on tullut yhä käytetympiä ja laadukkaampia sauna ja laude materiaaleja. Tervaleppä, haapa ja lämpöhaapa ovat nykysaunojen trendi.

E 26.8 kolme puu-kuvaa

Tervaleppä – kaunis ja tuoksuva saunamateriaali

Tervaleppää on käytetty saunojen pintamateriaalina vasta muutamien vuosikymmenten ajan, mutta se on kuitenkin vallannut markkinat ollen suosituin suanmateriaali koko Suomessa. Kuusi ja mänty ovat joutuneet väistymään kestävän ja pihkaamattoman tervalepän tieltä. Tervaleppää on alettu suosia yhä enemmän myös pesuhuone ja wc-tilojen kattopaneelina. Tasavärinen ja vaaleahko tervaleppä saa tilaan valoa ja raikkautta.

Mantyharju-laivanikkunaovi

Tervaleppä on suosituin saunojen pintamateriaali meillä Suomessa. Sen ominaisuuksiin kuuluu sen tunnusmerkillinen, hyvä tuoksu sekä kaunis, tasainen väri. Tervalepän väri on punertava ja myös melko vaalea. Värin voimakkuuteen kuitenkin vaikuttavat kasvupaikka, kaatoajankohta ja kuivaus. Saunojen pintamateriaalina Tervaleppä on omiaan, sillä sen puuaines on pehmeää ja kevyttä, jonka ansiosta se ei juuri kuumene saunakäytössä.

Ostajan on hyvä huomioida, että leppä paneeli tai laudelauta ei välttämättä ole sama kuin tervaleppä. Leppä voi tarkoittaa tervalepän ja harmaalepän sekoitusta, jolloin laatu, värin tasaisuus ja muut ominaisuudet eivät ole yllä mainitun mukaisia. Ylempänä mainitut hyvät ominaisuudet ovat A-laatuisen tervalepän tunnusmerkkejä, joten kannattaa olla tarkkana laadusta. Suomen Tervalepän tervaleppä lauteet, paneelit, listat ja muut tuotteet ovat aina A-laatua.

Haapa – puhtaan vaalea kestosuosikki

Haapa on erittäin tasavärinen, vaalea ja pehmeä puulaji. Vaaleutensa ansiosta haapa tuo valoa ja tilan tuntua myös pieniin saunoihin. Se ei myöskään saunamateriaalina kuumene liiaksi. Haapaa käytettään myös esimerkiksi pesuhuoneen katoissa jos tilan ilmeestä halutaan mahdollisimman vaalea ja raikas.

Lankkulaude 200mm haapa

Haapa on vaaleaa, pehmeää, tiivistä sekä joustavaa. Sen ominaisuuksiin kuuluu puhtaan vaalea tasavärisyys. Haapa on perinteikäs saunan laudepuu, koska puuaineen johtaessa vain hitaasti lämpöä se on miellyttävä istua eikä se myöskään tikkuunnu. Haapa on aikoinaan ollut Suomen suosituin laudemateriaali.

Ostajan on hyvä huomioida, että yllä mainitut ominaisuudet ovat A-laatuisen haavan tunnusmerkkejä. Suomen Tervalepän haapa lauteet, kuten myös paneelit, listat sekä pientarvikkeet ovat aina A-laatua.

Lämpökäsitelty haapa – tunnelman luoja

Lämpökäsitelty haapa on puhtaan ruskea ja eläväpintainen puu kaikille saunapinnoille sekä pesuhuoneen sekä wc-tilojen kattoihin ja muihin pintoihin. Lämpökäsitellyn haavan värin tummuus riippuu lämpökäsittelyasteesta.

Lämpöhaapaa Talo KeKo -blogissa

Kuva: Mari Kervinen, blogista Talo KeKo

Lämpökäsitelty haapa on vaalean ruskeaa ja eläväpintaista, sillä puun syykuviot tulevat käsittelyssä selkeästi esiin. Puu säilyttää hyvin värinsä, mutta se saattaa hivenen tummeta ajansaatossa. Lämpökäsittelyn ansiosta puussa on kovempi pintakestävyys kuin käsittelemättömillä puilla. Lämpökäsitelty haapa kestää hyvin myös kovissa olosuhteissa ja sitä on paljon käytetty esimerkiksi hotellien ja kylpylöiden saunoissa.

Lämpökäsitellyn haavan käsittelyaste on erittäin tarkka, jottei puuta niin sanotusti hiillytetä liian palaneeksi, jolloin siitä tulee haurasta. Lämpökäsittely tarttuu puun eri kohtiin eri tavalla, joten ostajan on hyvä huomioida, että yllä mainitut ominaisuudet ovat A-laatuisen lämpökäsitellyn haavan tunnusmerkkejä. Suomen Tervalepän lämpökäsitellyt haapa lauteet, kuten myös paneelit, listat ja pientarvikkeet ovat aina A-laatua.

Hyvä huomioida

Yleisesti kaikkien puulajien kohdalla on ostopäätöstä tehdessäsi hyvä huomioida tarvitsemasi pituudet, sillä hukan määrä voi usein olla rahallisesti suurempi kuin esimerkiksi metrihinnan erot. Katso siis pituuksia ennen metrihintaa. Suomen Tervalepällä on myynnissä useita eri pituuksia niin laudelaudoista kuin paneeleistakin. Suomen Tervaleppä myy ainoastaan kosteudeltaan rakentamisvalmiita tuotteita eli ns. kuivumisaikaa ei tarvita. Jos hankit tavaran muualta, muista tiedustella niiden kuivumisaika ennen asentamista vääntyilyn estämiseksi.

Tekstissä on lähteenä käytetty PuuProffa internetsivuja. Lähteet: http://www.puuproffa.fi/proffin/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=63, http://www.puuproffa.fi/proffin/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=46