Olemme muuttaneet! Uusi osoite Mittatie 23, 01260 Vantaa

Miten valita sopiva kiuas?

kysymys

Kiukaita on markkinoilla hurjan suuri määrä. Tässä jutussa koitamme pohtia mitkä asiat vaikuttavat kiukaan valintaa ja kuinka löytää se oma sopivin ja mieluisin kiuasmalli. Lisäksi esittelemme muutamia uusia design kiukaita nykysaunoihin.

Puu- ja sähkökiukaat ovat suomalaiskotien suosikkeja. Vanha perinteinen puukiuas ei kuitenkaan sovellu kaikkiin koteihin, joten markkinoilla on laaja valikoima erilaisia sähkökiukaita. Kiukaan valinta on monen asian summa ja hieman ihmisestä riippuen valintakriteerit erilaisia. Toinen keskittyy kiukaan ulkonäköön, toinen tekniikkaan ja kolmas vaikkapa kivimäärään. Kiukaan ominaisuuksista voidaan olla montaa mieltä, mutta tämä juttu käsittelee Suomen tervalepän saunatiimin mieltymyksiä kiukaan valinnassa.

Kiukaan teho

Kiukaan valinnassa kannattaa huomioida ensin tilan koko ja millaisia pintamateriaaleja saunassa on. Nykyään paljon käytetty lasi ja laatta vaativat kiukaalta enemmän potkua. Jos valitse saunaasi lasia ja/tai laattaa kannattaa varmistaa kiukaan valmistajalta että valitun kiukaan teho riittää kyseiseen tilaan. Muista ottaa huomioon myös kylmät pinnat mitoituksessa.  Usein kiukaan tehon mukaan on ilmoitettu saunan kuutiotilavuus, mutta se on yleensä laskettu puupintojen mukaan. Eli ensin on selvitettävä kuinka tehokas kiukaan tulisi olla.

Kivimäärä ja kivitilan lämpötila vaikuttavat hyviin löylyihin

Useissa testeissä on todettu että parhaat, pehmeät ja kosteat löylyt saadaan hyvän kivitilan omaavista kiukaista. Hyvä löyly syntyy riittävän suuresta kivimassasta ja kivitilan lämpötilasta. Joissakin kiukaissa voidaan ohjata saunan lämpötilaa sekä kivitilan lämpötilaa omien mieltymysten mukaan. Tämä on hyvä valinta, koska osa ihmisistä tykkää miedommista, pehmeistä ja osa taas napakoista kovemmista löylyistä. Kivitilan lämpötilan ohjaaminen pitää kivet tasaisen lämpiminä ja antaa jo matalissa lämpötiloissa miellyttävän kosteta löylyt.

Kiukaan tekniset ominaisuudet ja energian kulutus

Tekniset ominaisuudet vaikuttavat olennaisesti energiatehokkuuteen. Useimmissa kiukaissa voi lämpötilaa säätää lähes asteen tarkkuudella. Tarkalla lämpötilasäädöllä voidaan vaikuttaa kiukaan energian kulutukseen. Esimerkiksi jo 15 asteen lämpötilamuutos voi tuoda jopa 30 % kustannussäästön. Esimerkiksi Tulikiven lähes kaikissa malleissa löytyy vakiona kulutuslaskuri ja käyttötuntilaskuri, joilla on helppo tarkastaa energian kulutus.

Lisäksi nykyään asuintaloissa otetaan huomioon energia kustannukset ja pyritään säästämään keskitetysti eri toimintoja. Taloautomaatioväylien yleistymisen myötä myös saunatiloilta vaaditaan ominaisuuksia, joilla ne saadaan liitettyä tähän kokonaisuuteen.

Hinta

Kiukaita on markkinoilla hyvin erihintaisia, muutamasta satasesta muutamaan tuhanteen euroon. Kiuasta valittaessa tulisikin huomioida kokonaistaloudellisuutta eli muun muassa yllä mainittuja seikkoja. Kiukaat eivät ole laadultaan ja ominaisuuksiltaan samanlaisia, joten hinnan mukaan tehty kiuashankinta ei välttämättä olekaan kannattavaa. Suosittelemme siis vertailemaan kiukaiden ominaisuuksia suhteessa omaan käyttöön.

Tyyli

Kiukaita on monen muotoisia, – värisiä, -kokoisia jne. Suomalainen kiuasdesign on ihan omaa luokkaansa maailman laajuisesti. Toki kiukaan ulkonäköä pohdittaessa on hyvä ottaa huomioon muut materiaalivalinnat saunassa, jotta kiuas sopisi kokonaisuuteen. Tässä muutamia kiuasuutuuksia Tulikiveltä:

Q-TIO_sauna_TALVI_003Feel_Nuoska_20567_RGB

Lähteenä tähän kirjoitukseen käytimme www.tulikivi.fi