Raikas ja puhdas sauna

saunatekstiilit2puhatus

Saunan asianmukaisella huoltamisella saadaan materiaaleille rutkasti lisää käyttöikää ja pinnat pysyvät kauniina ja puhtaina useiden vuosien ajan. Suomalaiset uusivat saunojaan tiheään tahtiin jopa noin 5-6 -vuoden välein ja huolellisella huoltamisella ja pesemisellä saadaan käyttöikä maksimoitua. Materiaalista huolimatta tulee kaikki puupinnat pestä ja käsitellä säännöllisesti. Tämä jutun ohjeet koskevat seuraavia puumateriaaleja: tervaleppä, haapa ja lämpökäsitelty haapa.

Peseminen

Saunaa kannattaa huoltaa säännöllisin aikavälein. Saunan peseminen ja pintamateriaalien käsittely riippuu saunan käytöstä, normaalikäytössä noin 2-3 kertaa vuodessa olisi saunaa hyvä pestä ja öljytä saman verran. Tiuhemmalla käytöllä olevia saunoja, taas hieman useammin. Saunan liiallinen peseminenkään ei ole hyvä puupinnoille ja aiheuttaa ennenaikaista kulumista.

Liiallinen kastelu

Myöskään puupintojen turha kastelu ei tee hyvää, joten lauteiden ja seinien kastelua saunomisen yhteydessä ei suositella. Laudeliinat, oikea lämpötilasäätö kiukaalle ja sopiva saunan lämmittäminen takaavat miellyttävän saunanautinnon, jolloin veden lotraamista ei tarvita ja materiaalit säilyvät huomattavasti pidempään.

Mikä pesuaine?

Saunan pesemiseen on markkinoilla erilaisia pesuaineita. Suositeltava pesuaine puupinnoille on biohajoava ja liuotinvapaa ekopesuaine, joka puhdistaa pinnat niitä kuluttamatta. Lauteet voidaan hyvin pestä myös paikoillaan, mutta silloin tulee huolehtia että myös lauteen alapinnat tulee hyvin huuhdeltua. Pesun jälkeen pinnat tulee kuivattaa huolellisesti. Puupinnat kuivuvat aika nopeasti ja kuivumista voi nopeuttaa laittamalla kiukaan päälle heti pesun jälkeen. Ekopesuaine soveltuu hyvin myös kaakeleiden ja muiden sauna- ja pesuhuonepintojen pesemiseen.

Hinta alk. 9,90€/l.

ekopesuaineparafiinioljy

Puupintojen käsittely parafiiniöljyllä

Huolellisen pesun ja kuivatuksen jälkeen olisi puupinnat hyvä öljytä, jotta kosteuden imeytyminen puupintaan voidaan estää. Suosittelemme saunan puupinnoille liuotin vapaata parafiiniöljyä. Öljyä olisi hyvä lisätä puupinnoille aina pesun yhteydessä noin kaksi kertaa vuodessa. Öljy kannattaa levittää nihkeällä nukkaamattomalla rätillä, esim. vanhan t-paidan palalla, jolloin öljyä ei tule liikaa puupinnoille. Öljyn on hyvä antaa kuivua kunnolla ennen saunomista ja öljyn kuivumista voidaan nopeuttaa kiukaan lämmittämisellä.

Parafiiniöljy on monikäyttöinen öljy, koska se sopii myös esim. keittiön puisille tasoille sekö vaikka puisille leikkuulaudoille.

Hinta alk. 11,90€/l.