Olemme muuttaneet! Uusi osoite Mittatie 23, 01260 Vantaa

Saunojen historiaa

Saunojen historiaa on selvitetty useissa historian tutkimuksissa ja myytti saunan suomalaisuudesta on murentunut monen tutkimuksen myötä. Kunniaa saunan keksimisestä ovat tutkimusten mukaan jakamassa jo paljon ennen suomalaisia slaavilaiset, venäläiset, intiaanit ja jopa eskimoiden kansat.

mökit

Mutta vaikka saunan alkuperä ei suomalaisille kuuluisikaan, ovat sen perinteet vahvasti kansamme identiteetissä. Esimerkiksi kalevalassa kuvataan saunomista ja perinteet yltävät pitkälle historiaamme. Vuosikymmenien ajan suomalaiset pitivät itseään saunan keksijöinä ja tämä on vaikuttanut osaltaan vahvan saunakulttuurin syntyyn suomessa.

Suomessa saunan alkuhistorian tutkimus yhdistyi luontevasti suomensukuisten kansojen tutkimukseen. Vuonna 1921 Helsingin yliopistoon perustettiin suomalais-ugrilaisen kansantieteen oppituoli, joka tutki mm. kulttuuria ja myös erilaisia saunatyyppejä. Tutkimuksissa todettiin suomen sukuisten kansojen yksinkertaisimpien saunatyyppien olleen puoleksi maahan kaivettuja maasaunoja sekä erä-, metsä- ja kalasaunoja.

Merkittävä muutos saunan kehityksessä oli uloslämpiävän kiukaan kehittäminen eli savuhormin liittäminen kiukaaseen. Uloslämpiävät kiukaat yleistyivät Suomessa 1900-luvun alkupuoliskolla. Kiukaat olivat pitkään kyläseppien tai saunanrakentajien tekemiä, mutta 1900-luvun puolivälistä lähtien tehdasvalmisteiset kiukaat yleistyivät, erityisesti markkinoille tuolloin tulleiden sähkölämmitteisten kiukaitten myötä. Vuosituhannen vaihteessa sähkölämmitteiset saunat yleistyivät Suomessa, ja nykyisin lähes jokaiseen uuteen asuntoon rakennetaan puu- tai sähkölämmitteinen sauna.

Tässä jutussa olemme käyttäneet lähteenä:

Kiukaan kutsu ja löylyn Lumo, Särkikoski 2012

Suomen Saunaseura

Wikipedia