Olemme muuttaneet! Uusi osoite Mittatie 23, 01260 Vantaa

Vihdan tekovinkit

Nyt juhannuksen alla on hyvä muistuttaa vihdan valmistuksesta, sillä H-hetki sen tekemiseen on lähellä. Päätimme kirjoittaa vihdan teko-ohjeet, jotta pääsisit nauttimaan itse tehdystä vihdasta juhannussaunassa.

Lankkulaude 200mm haapa

Suomalaiseen saunaperinteeseen kuuluu saunavihta. Oikean vihdan tekoaika ajoittuu yleensä aikavälille juhannus- heinäkuun alkupuoli. Ennen juhannusta koivunlehdet ovat yleensä liian pehmeitä ja sen jälkeen ne taas irtoavat helpommin. Vihta valmistetaan yleensä rauduskoivusta, sillä sitä pidetään kestävimpänä. Vihdan tekijän tulee huomioida, että vitsaksien eli oksien taittaminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan siihen pitää aina olla maanomistajan lupa.

ITSE VIHDAN TEKO

Vihdan tekoajalla on merkitystä, jos haluaa pitää sen säilömiskelpoisena talvea varten. Kun vihta on tehty oikeaan aikaan, pysyy siinä myös lehdet hyvin kiinni. Toki lehtien kiinni pysymiseen vaikuttaa myös puun kasvuolosuhteet. Koivunlehtien tulee olla terveitä, vihreitä ja täysikasvuisia. Saunavihdan sitomis- ja tekotapoja löytyy monia. Tässä teko-ohjeessa opastetaan miten tehdään perinteinen koivunvitsalla sidottu vihta. Oikeaoppinen vihta sidotaan siis taivutetulla koivun oksalla.

Kuvaajana Vesa Nikkanen

SIDE

Ensin tulee tehdä sidontaoksa, johon voidaan käyttää esimerkiksi hieskoivua. Hieskoivun oksat ovat notkeita ja sopivat hyvin sidosvitsoiksi. Myös paju käy tähän. Sidontaoksan/vitsaksen kuori raapataan puukolla, jonka jälkeen oksaa ryhdytään kiertämään tyvipäätä kohti. Tyvipäätä tulee pitää samalla tiukasti kiinni. Tyvipäähän jätetään noin 7cm kiertämätön osuus, jonka jälkeen sidontaoksan tyvipää teroitetaan. Nyt side on valmis.

VIHTA

Tämän jälkeen aletaan latoa vihtaa. Koivunoksat lisätään vihtaan päältäpäin niin kutsuttuun viuhkamaiseen muotoon, lehtien nurja (harmaampi) puoli ylöspäin. Näin lehdet eivät tartu ihoon kiinni. Kun noin puolet vihdasta on ladottu, käännetään vihta ja ladotaan toinen puoli samalla tavalla. Tähän tarvitset makusi mukaan yhteensä noin 40 kappaletta noin 50cm pituista oksaa. Varresta, eli kädensijan kohdasta revitään lehdet ja ylimääräiset oksat pois.

SIDONTA

Kun vihta on riittävän kookas, vihtaa ryhdytään sitomaan siteellä. Siteen teroitettu pää pujotetaan kädensijan lävitse, kiertäen siteeseen samalla lisää kierteitä. Siteen latvusta jätetään näkyviin ja se taivutetaan oksien suuntaisesti kämmenen alle. Tämän jälkeen sidettä kieputetaan muutaman kerran kädensijan ympäri, jonka jälkeen se pujotetaan solmuun kierrosten alta ja kiristetään tuntuvasti. Tämän jälkeen tehdään toinen sidos samalla siteellä ja pujotetaan tiukkaan tupla solmuun.

Kun molemmat sidokset ovat valmiit ja kiristetyt tulee oksien päät tasata puukolla. Huolehdi ettei siteen loppupää mene kuitenkaan poikki. Kun päät on tasattu, jäljellä oleva siteen teroitettu pää työnnetään samaan kohtaan mistä se tulee ulos ja pujotetaan oksien sekaan sidoksen alle, jonka jälkeen se jätetään lenkille.  Taataksesi miellyttävän vihtomiskokemuksen viimeistele lopuksi kädensija poistamalla puukolla oksapiitikit, jotka tuntuvat käteen.

SAUNASSA

Kun vihta on valmis ja saunominen alkaa, tulee lauteille tuoda astia, jossa on kylmää vettä. Vihta tulee upottaa tuohon kylmään veteen aina kun sillä ei vihdota. Vihtaa ei saa laittaa kuumaan veteen, eikä kiukaalle tai esimerkiksi jättää sitä kuumalle lauteelle. Säilytä vihta viileässä, kuivassa ja varjosiassa paikassa.

VINKKI

Jos haluat hyvin kestävän vihdan, mutta haluat saunaan myös vahvaa koivuntuoksua, voi rauduskoivu vihdan keskelle laittaa muutaman hieskoivun oksan. Näin saat kestävän sekä tuoksuvan vihdan.

Ja ei muuta kun nauttimaan juhannussaunasta!

Kuvaajana Vesa Nikkanen

Valokuvat: Vesa Nikkanen Lähteinä tässä tekstissä on käytetty Suomen Saunaseuran internetsivuja: http://www.sauna.fi/saunatietoa/saunavihta/vihdantekoa-mestarin-ottein/ http://www.sauna.fi/saunatietoa/saunavihta/