Vihtomisen hyödyt

 

Kirjoitimme juhannuksena tänne  jutun vihdan valmistuksesta. Jos vihtoja tuli kesältä säilöttyä, niin nyt viimeistään se on hyvä kaivaa esiin, sillä joulusaunaan tuo virkeyden tuoja sopii. Koivunvitsaksista koottu vihta kuuluu olennaisesti monen suomalaisen kesä saunaan, mutta myös talvella vihdotaan. Vihdalla vihdotaan kehoa ja se tuo saunaan myös ihanan koivun tuoksun. Mutta mitä hyötyä siitä oikeasti on? Miksi sillä siis pitää mäiskiä itseään?

Lankkulaude 200mm haapa

Monen perheen jouluperinteeseen kuuluu jouluruuan ja lahjojen lisäksi myös sauna ja vihtominen. Tässä tekstissä esittelemme muutaman pointin, miksi vihta kannattaa muistaa ottaa mukaan joulusaunaan. Vihtominen parantaa ihon verenkiertoa ja edistää aineenvaihduntaa. Myös kipeisiin kohtiin vihtomalla saa lämpöä. Vihtominen vastaa käytännössä siis hellää hierontaa poistamalla stressiä ja tuomalla rentoutuneen, hyvän olon tunteen. Vihtomisen lomassa koivunlehdistä irtoaa myös ihoa hoitavia aineita, jolloin vihtoja saa kaupanpäälle ihohoidon.

Vihtominen on myös vanha supisuomalainen tapa nujertaa kutina. Lisäksi vihtominen puhdistaa ihoa, sillä hikoilu ja vihtominen irrottavat likaa tehokkaasti. Iho puhdistuu jopa tavallista suihkua paremmin, olettaen tietenkin, että saunan jälkeen peseydytään vielä vedellä.

Jos viime kesänä jäivät vihdat tekemättä, niin ei hätää. Kaupoista löydät sekä kuivattuja että pakastettuja vihtoja joilla pääset joulusaunassa vihtomaan!

Lähteenä tässä tekstissä käytimme vihtomisen mestaria / vanhanliiton vihtojaa ”Mammaa” sekä Keijo Taskisen kirjoittamaa kirjaa ”Sauna – puhtaasi suomalainen”.