Olemme muuttaneet! Uusi osoite Mittatie 23, 01260 Vantaa

Viisi vinkkiä paneelien valintaan

Kun valitset paneeleita sauna- ja pesuhuonetiloihin on hyvä huomioida mm. seuraavat asiat:

1. minkä paneeliprofiilin valitset?  2. kuinka leveän paneelin haluat? 3. haluatko saman leveyden katto ja seinäpintoihin?  4. minkä puumateriaalin valitset?  5. kuinka tunnistat laadukkaan puumateriaalin?

paneelit

Paneeleita löytyy useita eri kokoja sekä -profiileja, saunassa käytetyimmät profiilit ovat STP ja STS sekä sormipaneeli. Saunan ja pesuhuoneen katot paneloidaan usein samalla leveydellä. Jos haluat käyttää vaikka kahta eri paneelileveyttä on yleistä laittaa kapeampi paneeli kattoon ja leveämpi seiniin. Näin tilaan saadaan korkeampi vaikutelma.

Yleisimmät paneelien koot (paksuus x leveys mm): 15*45, 15*70, 15*90 ja 15*120

Moderni teräväreunainen saunapaneeli

Tällä hetkellä erittäin suosittu paneeli on teräväreunainen STS-profiili.  Sitä on saatavan jo neljässä eri leveydessä: 45mm, 70mm. 90mm ja 120mm. Suosittujen STS-paneelien näkyvä rako on ainoastaan 5mm, jolloin paneelista tulee ns. viivamainen vaikutelma, joka luo linjakkaan ja modernin ilmeen sauna- ja pesuhuonetiloihin.

STS

Perinteinen pyöristetty saunapaneeli

Perinteikkäämpi STP-profiili on reunoista pyöristetty. Tätä paneelia on käytetty lähinnä 90mm levyisenä, mutta sitä on saatavana myös muissa leveyksissä. Pyöreäreunainen paneeli sopii hyvin perinteisiin kohteisiin, joissa muutenkin muodot ovat pyöreitä.

STP

Siro sormipaneeli

Sormipaneelilla saa kauniisti tehostettua erilaisia seinä ja kattopintoja. Sormipaneeli sopii hyvin myös yhteen sekä pyörereunaisen STP-paneelin kuin suorareunaisen STS-paneelin kanssa.

Sormipaneeli

Suositut materiaalit saunaan

Suomalaisissa saunoissa käytetään nykyään laadukkaita materiaaleja. Tarjolla on mm. tervaleppää, haapaa ja lämpökäsiteltyä haapaa. Nämä edellä mainitut materiaalit soveltuvat kaikki loistavasti saunan materiaaleiksi ja ovat kaikki ominaisuuksiltaan pehmeitä puulajeja eli eivät kuumene juurikaan.

kolme-puu-kuvaa

Tavallisiin kotisaunoihin voi  valita paneelin vapaasti värimieltymysten mukaan ja kakki varmasti kestävät. Tervaleppä on tasalaatuinen, vaaleahko ja hieman punertava, haapa on erittäin valkoinen ja hyvin tasavärinen ja lämpökäsitelty haapa ruskeaa ja hieman elävämpää kuin kaksi edellä mainittua. Värisävyt kannattaa käydä katsomassa paikan päällä, koska valokuvat usein hieman muuttavat totuutta.

Miten tunnistaa laadukas saunamateriaali

Puumateriaalin laadun tunnistamisessa on hyvä huomioida seuraavat seikat: paneelit on pakattu kunnolla, tiukasti, jolloin ne eivät ole vääntyneet ja panelointi onnistuu helposti. Paneelien pontit ovat ehjät, tämänkin kannattaa tarkastaa koska hauraat pontit vaurioituvat helposti esim. kuljetuksessa. Lisäksi A-laadun paneeleissa ei ole suurta värivaihtelua, eikä sydänpuuta. Myöskään oksia ei saisi olla, mutta terveet oksat sallitaan. Jos paneelien pinnassa tuntuu reikä oksan kohdalla, silloin kyseessä ei ole ns. terve oksa. Tarkempaa tietoa laadusta saat asiantuntevalta kauppiaaltasi.

15x120-STS-tervaleppa

Lyhenteet:

ST(P) tai ST(S)= Lyhennys                       ST= sisäverhouspaneeli

S= sisäverhous                                             T= ponttimuoto, eli täyspontti.

P= pyöristetty                                               S= suorareunainen